2019. decemberben Pilismarót képviselő testülete zárt ülésen megszavazta az üdülő övezettől 30 m-re, lakóterülettől 400 m-re nyitandó, 1,2 millió négyzetméteres területű, külszíni fejtésű kavicsbányafektetést az idegenforgalom-sport tevékenységre fenntartott terület helyén. A tevékenységet a váci illetőségű GM-PRO Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság végezné.
A hivatalok engedélyeit hiper gyorsasággal februárban beszerezte a testület, a környezeti hatástanulmány már 2019 év végén megtörtént.
2020. május 20-án – a kihirdetett veszélyhelyzet alatt – a Pilismaróti polgármester egy személyben határozott a terület, kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról. Ezt a képviselőtestület 2020. június 30-án egyhangúlag jóváhagyta.

Ennek kapcsán hívtak össze lakossági fórumot 2020.07.16 -i kezdettel “A településrendezési eszközök módosítása munkaközi tájékoztatási szakaszához” címmel, melyről még mindig senkinek sem volt fogalma, pontosan micsoda. A lakosok, akik elmentek a fórumra, szembesültek a ténnyel: külszíni kavicsbánya fog nyílni 1,2 millió négyzetméteren, közvetlen a falu és az üdülőövezet mellett, minimum 25 évre.

A falu és a Duna-part állandó lakosai, nyaralói és sokan, akik szeretnék megőrizni a természeti értékeket, összefogtak! Csoportot hoztunk létre, online petíciót írtunk, szakértőkkel egyeztettünk, és jogi segítséget kértünk. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal a korábban kiadott környezetvédelmi engedélyt 2020. 08. 25-én visszavonta. 2020. augusztus 6-án mindenki lemondott: a polgármester, a képviselő- testület, 2020. decemberben a jegyző is. Teljesen magára maradt a falu, vezetés nélkül.
2021 áprilisára 10 kitartó civil közös akaratával megalakult a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület. A célok és a tervek kibővültek, de a fő cél nem változott, mivel a környezetvédelmi engedély visszavonása ellen a GM-PRO Kft. fellebbezett.

A Győri Törvényszék 2021. március 04-én tartott tárgyalásán képviseletünkben már az EMLA jogi szakértője is jelen volt. A tárgyaláson még nem született döntés, az ítélethozatalt 2021. április 16.-ra halasztották. A tárgyalási jegyzőkönyv kézhezvétele után az alperes, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal benyújthatta érdemi nyilatkozatát, és az alperesi érdekelt képviseletében eljáró ügyvéd is megtehette észrevételét. A veszélyhelyzet szigorításával az áprilisi tárgyalás elmaradt a Győri Törvényszék tárgyalás nélkül hoz majd ítéletet.

A veszély még nem múlt el, nem dőlhetünk hátra kényelmesen. Hiszen az ítélethozatal még nem történt meg és a helyközi választások után folytatódik a “bánya ügye”. És mit tehetünk? Összefogunk, úgy mint az elején! Nem hagyhatjuk, hogy ez az összefogás lazuljon, hiszen értékeinket, természeti kincseinket csak összefogással lehet megvédeni!

https://www.youtube.com/watch?v=lZ2fLfqMGyU

Ön mit szeretne?
Egy élettel teli dunapartot vagy egy kopár kavicsbányát…

Szavazzon: https://www.strawpoll.me/42981968

Comments

  1. A gyermekeink, unokáink jövője, esélye a nyugodt
    környezetre a tét.
    Nem lehet mindent a haszonszerzés céljára beáldozni.
    A falu és Duna mentén élők életterének , a természeti környezet és annak élővilágának megóvása
    a legfontosabb !! Ha nem óvjuk, védjük jelenünket,
    Mi lesz a jövővel??

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük