Egyesületünk 2023. májusában pályázatot nyújtott be a Tesco Global Zrt. „ Ön választ, mi segítünk” programjára. A pályázatunk címe „Tanösvénnyel, méhlegelővel és fűszerkerttel összekötött Pilismaróti római kori burgus látvány-rekonstrukció”.

A pályázatot a benyújtás előtt megküldtük Pilismarót Önkormányzatának, valamint engedélyt kértünk és kaptunk a tanösvény megvalósítására. A polgármester kérésére készült és 2024. 02. 13-án ismertetett tájékoztató teljes anyaga itt olvasható.

A projekt célja

Pilismarót határában található római kori őrtorony-rom látvány rekonstrukciója, láthatóvá tétele a későbbiekben digitális múzeummá alakítása, amelyet Pilismarót központjából sétálva a Malom-patak mellett húzódó tanösvénnyel tennénk elérhetővé. A tanösvény ökoturisztikai elemként jelenne meg a falu fejlesztésében, ill. újabb turisztikai célponttal gazdagítaná Pilismarótot.

Az őrtorony és a tanösvény be tudna kapcsolódni a már létező rekonstrukciók hagyományőrző eseményeibe, Márton nap, szőlő- és borünnep, tavaszünnep, tűzünnep. Helyszínéül szolgálhatna iskolai, óvodai és turistacsoportok ismeretterjesztő foglalkozásainak.

Kedvelt kiránduló, sétáló útvonal lehetne, amely maximum 2,5 kilométeres távjával ideális családok számára, illetve gyalogszerrel vezetné le a látogatókat a pilismaróti strandra, valamint a tanösvény újra összekötné az embereket a vízzel.

A projekt a pályázaton nyert 400 000 Ft-ból és az egyesületi tagok támogatásából valósul meg.

A tanösvény névválasztása.

Herkules – eredetileg Herakles-, Zeusz fia, a legnagyobb görög nemzeti hős volt, aki halála után az Olymposra jutott, és mint félisten, általános tiszteletben részesült mind a görögöknél, mind a rómaiaknál.

Tiszteletére több római légió is felvette Hercules nevét, Herculia névvel és számmal jelölték őket.

Pilismaróton a Kis-hegyen lévő erődöt is Herkulesről nevezték el Castra ad Herculemnek, valamint az itt állomásozó két csapat közül is az egyik Herkules nevét viselte, auxilia Herculensia néven.

A Herkules-tanösvény vonala

A tanösvény a Pilismarót Község Önkormányzatának tulajdonában lévő Külterület 0145 hrsz.-ú kivett patak elnevezésű területen, a töltés tetején került kijelölésre, magántulajdonban lévő termőföldeket nem érint.

A tanösvény kiinduló pontja a patak bal partján lévő jegenye fasor első fája.

A tanösvény a bal parton halad egészen a fa hídig, majd a nyomvonal a patak jobb oldalán folytatódik tovább. Az útvonal a Fenyőszegi út folytatásában lévő, a patakot átszelő gázlónál tér vissza a bal oldalra. Ezen a vonalon egyesületünk a továbbiakban fásítást is tervez megvalósítani.

Az állomások

A tanösvényen mentén 7 db állomás kerül kialakításra.

1. Pilismarót rövid története. A tanösvény névválasztásának magyarázata.

2. Vizes élőhelyek- vízi élet a gyors folyású patakok mentén

3. Távolugrás

4. Súlyemelés

5. Mire jó egy holtfa; Pilismarót madarai

6. A környék hegyei

7. Rekonstruált burgus

A tanösvényen elhelyezünk még egy fából faragott hangyaszobrot, amelyre a gyerekek biztonsággal felmászhatnak, valamint a patakmederben régi malmokra emlékezve egy fémből készült, működő malomkerék makettet. A tanösvényen feladatok is várják a látogatókat.

Egyesületünk vállalta a Malom-patak mentén, a tanösvény nyomvonalának a folyamatos karbantartását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük