Egyesületünk a népszavazási kampány sikeres lebonyolításának érdekében pályázatot nyújtott be az Ökotárs Alapítvány és társalapítványai: Kárpátok Alapítvány, Autonómia Alapítvány,  Közösségfejlesztők Egyesülete, által kiírt „Közös értékeink” című pályázaton, melynek során Európai Uniós támogatásban részesültünk 1500 euró értékben.

A kampányidőszak szeptember 30-án lezárult, melynek végén beszámolási kötelezettségünknek eleget téve nyújtottuk be az alábbi beszámolónkat.

Beszámoló

A Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület a fenti számon a „Mondj Nem-et a sóderbányára” címmel nyújtott be pályázatot.

Előzmény:

2020 óta húzódott a sóderbánya ügye, amit Pilismaróton szeretett volna megnyitni egy vállalkozó. A helyközi választások után 2022 októberében újra fellángolt a bánya ügye, mivel a megválasztott polgármester ígérete ellenére nem határolódott el a sóderbánya lehetséges engedélyeztetésétől.

Ehhez az önkormányzatnak a bánya működtetésére kiszemelt területet át kellett volna minősíttetnie bánya területté, ezzel elhárult volna az egyik legnagyobb akadály a bánya engedélyezése elől. Tették volna ezt annak ellenére is, hogy az Energiaügyi Minisztérium visszavonta a cég környezetvédelmi engedélyét márciusban, de kötelezte a Kormányhivatalt új eljárás lefolytatására. A környezetvédelmi engedély kiadásának az egyik akadálya a kiszemelt terület átminősítése bányaterületté volt.

Mivel minden érvünk ellenére a polgármester a bánya nyitása mellett állt ki, ezért három – a bányát ellenző – önkormányzati képviselő a támogatásunkkal népszavazási kezdeményezést adott be. A népszavazási kérdést megtámadta a bányavállalkozó embere, ezért némi csúszással 2023. 06. 13-án megtörtént a népszavazás kiírása.  A népszavazás Pilismaróton a bánya ügyében 2023. augusztus 27-én volt, a kampányt július 08-tól kezdhettük.

Cél:

1. Sikeres kampány végrehajtása, elérni a 50%+1 fő szavazót.

2. Ne valósulhasson meg a kiszemelt terület átminősítése bánya területté

Feladat megvalósítása:

2023. július 01-én összehívtuk a kampányban résztvevőket. A megbeszélésen szétosztottuk, hogy ki milyen feladatot tud vállalni, milyen lépéseket kell tennünk a cél elérése érdekében.  Akikkel együtt dolgoztunk a Civilek Pilismarótért, a Bányamentes Dunakanyarért, a Dorogi Környezetvédelmi Egyesület és olyan civilek, akik nem tartoznak egyik csapathoz sem, de nem szeretnének sóderbánya mellett élni. Szellemi és anyagi segítséget kaptunk más dunakanyari településen élőktől is.

1. Felajánlásból létrehoztak egy nemkellbanya.hu oldalt, ahol csak a bányához kapcsolódó hírekről, információkról lehetett olvasni. A kampány alatt ezt a honlapot használtuk.

2. Külön csoportot hoztunk létre, ahol több marketinggel foglalkozó szakemberrel, valamint a grafikussal együtt megterveztük a szórólapokat, plakátokat. A kampány időszak alatt több szórólapozást végrehajtottunk, valamint minden fontosabb csomóponthoz kihelyeztünk plakátokat.

3. A kis számú lakosság miatt eleinte nem terveztünk facebook megjelenést, de a kampány utolsó időszakában egy szakember segítségével mégis elindítottuk a fizetett Facebook hirdetéseket is, addig amíg az algoritmus le nem tiltott minket. Még így sok információt tudtunk eljuttatni a lakosokhoz.

4. A személyes jelenlét is nagyon fontos volt. A szórólapozások alkalmával beszélgettünk az emberekkel, kértük, hogy jöjjenek el szavazni. Szombatonként, amikor lehetőségünk volt rá kinn voltunk a bolt előtt, valamint a piacon is. Itt kérdezhettek, beszélhettek velünk a lakosok.

5. Augusztus 05-re egy fénykép kiállítás szerveztünk „Mond Te mit választanál” címen. Pilismarót központi helyére kihelyeztük azokat az információkat és képeket, amiket más településekről, már működő bánya mellett élőktől kaptunk. Ezek mellé tettük azokat az állításokat, amiket a Környezeti Hatástanulmányban a vállalkozó írt a tervezett bánya kapcsán.

6. 2023. augusztus 26-ra kampányzáró eseményt terveztünk, pálinka kóstolóval egybekötött zsíros kenyér partit. Itt még utoljára kérdezhettek tőlünk, beszélgettünk az emberekkel.

Eredmény:

A népszavazáson a szavazópolgárok 40,8 % vett részt, 781 fő.

Ebből Nemmel szavazott 672 fő, Igennel 98 fő, tehát a megjelentek döntő többsége nemet mondott a bányára.

A népszavazást kezdeményező képviselők határozati javaslattal éltek, hogy a képviselő-testület fogadja el a népszavazás eredményét és kezdeményezték a településrendezési szerződés felbontását a GM-PRO Kft-vel.

Ezt a javaslatot végül szeptember 26-i testületi ülésen elfogadták.

Nem várt eredmény még, hogy egyesületünktől a polgármester jogi segítséget kért és kapott a döntés előtt.

 A népszavazási kampány alatt egy példaértékű összefogás jött létre. Egymás számára ismeretlen emberek kovácsolódtak össze egy közös cél érdekében, és mindenki tudása legjavát nyújtotta, ennek a célnak a megvalósulásában.

Pilismarót, 2023. szeptember 30.                                                 Tisztelettel!            Korcsák Mónika        Elnök

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük