Szeretnénk megköszönni, hogy adományával támogatta (vagy támogatni fogja) Egyesületünket! Ezen az oldalon nyomon követheti, hogy az Ön adománya hova került.

A legnagyobb feladatunk 2021-es megalakulásunk óta a Pilismarótra, a Dunakanyar közepébe tervezett bánya elleni fellépés. Célul tűztük ki többek között a lakosság tájékoztatását, hiszen joga van tudnia mindenkinek, hogy mi történik a környezetükben.

Az eddigi költségeket a tagdíjakból fedeztük, de ebben az évben adománygyűjtést kellet indítanunk a munka folytatásához:

Miért van szükségünk adományra?

A sok jogi csűrcsavart többnyire saját ismereteinkre, utánjárásunkra hagyatkozva oldottuk, meg, de speciális esetekben segítségünkre volt az EMLA környezetvédelmi jogi szervezet, valamint a TASZ Társaság a Szabadságjogokért szervezet.

Az idei évben szintet lépett egyesületünk munkája, hiszen:

  1. SZAKÜGYVÉDEK:
    2022 októbere óta az önkormányzati kommunikáció egyértelműen a bánya iránya felé mutatott és ahhoz, hogy átlássunk az önkormányzat kesze-kusza ténykedéseinek erdején, közigazgatással, önkormányzati joggal foglalkozó ügyvédre volt szükség. Ez a megoldás azonban csak fizetett szak-ügyvédekkel oldható meg. Az eddigi ügyvédi díjat támogatói adományból álltuk, de most az erre szükséges pénz elfogyott.

  1. NÉPSZAVAZÁSI KAMPÁNY:
    Idén nyáron még egy nagy munka vár ránk, amivel a bánya ellen hatékonyan tudunk fellépni. Támogatásunkkal népszavazást indított el három önkormányzati képviselő. A népszavazás tétje, hogy megakadályozzuk a bányászatra kiszemelt terület átminősítését, valamint egyértelműen kifejezhessük, hogy nem szeretnénk bányát Pilismarótra. A népszavazást 2023. augusztus 27-re írták ki! Várhatóan elkezdődik egy „információs háború”. A mi feladatunk felrázni az embereket, hogy sikeres legyen a népszavazás. Ehhez viszont fel kell készülni, szórólapozni kell, plakátolni kell. Szeretnénk elérni, hogy végre lezáruljon a bánya ügye és nyugalom legyen a környéken.

        A népszavazási kampányt lefolytatásához sikerrel vettünk részt az Ökotárs Alapítvány és társalapítványai: Kárpátok Alapítvány, Autonómia Alapítvány,                   Közösségfejlesztők Egyesülete, által kiírt „Közös értékeink” című pályázaton, melynek során Európai Uniós támogatásban részesültünk.

MOST TUDSZ TENNI a Pilismaróti sóderbánya ellen, ha nem akarod, hogy:

ingatlanod értéke 20%-ot zuhanjon

állandó por és zaj legyen

kiszáradjanak a kutak.

Mivel az adó 1 %-ra csak 2024-ben leszünk jogosultak, kérjük, ha teheted támogasd a munkánkat közvetlenül, hiszen sok teendőnk van még a bányaügy végleges lezárásához. Elsősorban a fenti két költséges feladat. Ezt pedig 2023 nyarán tudjuk megoldani, amit most kell megfinanszírozni.

KÉRJÜK, TÁMOGASS:

Számlaszámunk: 11740054-24062718-00000000 Közleménybe kérjük feltüntetni: Adomány (e-mail cím)

EDDIGI ADOMÁNYOK:

A 2023 február – július között befolyt adományokból az ügyvédi költséget, 2 162 331-ot álltuk. (frissítve 2023. 07.19.)

Népszavazás marketingköltségek: 459 883 Ft. ( Frissítve: 2023. 08.06.)

Kik vagyunk?

Hétköznapi emberek, pilismaróti lakosok, akik szeretnénk megőrizni nemcsak Pilismarót, hanem a Dunakanyar természeti kincseit, szeretnénk, ha mindenki egészséges környezetben élhetne. A közösségért végzett tevékenységünket főállásunk mellett, szabad időnkben végezzük, de a csatát nekünk kell megvívni, itt élő embereknek, más nem teszi meg helyettünk.

GabiSokat tanultam az egészből; voltak mélypontok, „állóvíz” állapot és sok apró és nagy öröm is, egyik váltja a másikat, de ezek csak egyre erősebbé és kitartóbbá tesznek. Rövid idő alatt sok különböző gondolkodású és korosztályú embert hozott össze a bánya-ügy.
Szerintem a cél elérése érdekében érdemes minden tőlünk telhetőt megtenni. A beletörődés soha nem tesz jót sem a léleknek, sem az adott ügynek. Mindig van értelme harcolni, tudatos lépéseket tenni és kiállni a jó (köz) ügyekért! Ezt most éppen azzal a céllal tesszük, hogy a Dunakanyar maradjon sokáig természet közeli élhető hely, ahol az ember összhangban maradhat a környezetével.

Kata: Már nem ijedek meg a jogszabályok bogarászásától és megtanultam, hogy ha én nem állok ki az igazság mellet, sajnos ezt senki nem teszi meg helyettem. Úgy érzem, hogy az embereknek szükségük van jó példákra, hogy ők is el merjenek indulni ezen az úton.

Mónika: Mindig bosszantott az igazságtalanság, ezért nem tudtam tétlenül nézni, hogy anyagi érdekek miatt a Dunakanyar legszebb részén egy sóderbányát nyissanak.Példát szeretnék mutatni azzal hogy nem szabad megijedni az ismeretlentől, az önfejlesztés, a tanulás és az egymásért való kiállás legyen része az életünknek. A bánya egyetlen pozitívuma, hogy sok támogató, jó szándékú embert ismertem meg és egy olyan Dunakanyari összefogás valósult meg, ami eddig hiányzott ebből a régióból.

Gábor: Nem egy ember ellen, nem a vállalkozó ellen és nem a falu vezetése ellen harcolunk, hanem azért, hogy a Dunakanyar „tiszta” maradhasson.

 

Köszönetünket egy brosúra kiadásával is szeretnénk kifejezni, amiben népszerűsítjük településünket és kiemelt támogatóinkat.

A DUNAKÉKE tagsága nevében köszönjük!

Gabi, Kata, Mónika, Gábor