Szeretnénk megköszönni, hogy adományával támogatta (vagy támogatni fogja) Egyesületünket! Ezen az oldalon nyomon követheti, hogy az Ön adománya hova került.

A legnagyobb feladatunk 2021-es megalakulásunk óta a Pilismarótra, a Dunakanyar közepébe tervezett bánya elleni fellépés. Célul tűztük ki többek között a lakosság tájékoztatását, hiszen joga van tudnia mindenkinek, hogy mi történik a környezetükben.

Az eddigi költségeket a tagdíjakból fedeztük, de ebben az évben adománygyűjtést indítottunk a munka folytatásához:

Miért volt és van szükségünk adományra?

A sok jogi csűrcsavart többnyire saját ismereteinkre, utánjárásunkra hagyatkozva oldottuk meg, de speciális esetekben segítségünkre volt az EMLA környezetvédelmi jogi szervezet, valamint a TASZ Társaság a Szabadságjogokért szervezetre.

Az idei évben szintet lépett egyesületünk munkája, hiszen:

  1. SZAKÜGYVÉDEK:
    2022 októbere óta az önkormányzati kommunikáció egyértelműen a bánya iránya felé mutatott és ahhoz, hogy átlássunk az önkormányzat kesze-kusza ténykedéseinek erdején, közigazgatással, önkormányzati joggal foglalkozó ügyvédre volt szükség. Ez a megoldás azonban csak fizetett szak-ügyvédekkel oldható meg. Az eddigi ügyvédi díjat támogatói adományból álltuk, de most az erre szükséges pénz elfogyott.

  1. NÉPSZAVAZÁSI KAMPÁNY:
    Idén nyáron még egy nagy munka várt ránk, amivel a bánya ellen hatékonyan tudtunk fellépni. Támogatásunkkal népszavazást indított el három önkormányzati képviselő. A népszavazás tétje, hogy megakadályozzuk a bányászatra kiszemelt terület átminősítését, valamint egyértelműen kifejezhessük, hogy nem szeretnénk bányát Pilismarótra. A népszavazást 2023. augusztus 27-re írták ki! Ezzel kapcsolatban a mi feladatunk volt felrázni az embereket, hogy sikeres legyen a népszavazás. Szórólapoztunk, plakátokat készítettünk, Facebook kampányt indítottunk rendezvényt szerveztünk.

        A népszavazási kampány lefolytatásához sikerrel vettünk részt az Ökotárs Alapítvány és társalapítványai: Kárpátok Alapítvány, Autonómia Alapítvány,                   Közösségfejlesztők Egyesülete, által kiírt „Közös értékeink” című pályázaton, melynek során Európai Uniós támogatásban részesültünk.

A népszavazási kampányt sikerrel lezártuk, az erről készült beszámoló itt olvasható.

Sikert értünk el! 2023 Szeptember 26-án a képviselő-testület megszavazta, hogy elfogadják a népszavazás eredményét és nem minősítik át a területet. A népszavazás eredménye egy évre köti az önkormányzatot, azaz 2024. augusztus 27-ig!

Mi vár még ránk?

1. Egy váratlan fordulattal a polgármester jogi segítségért fordult egyesületünkhöz a bányavállalkozóval kötött településrendezési szerződést illetően. A találkozó szeptember 20-án jött létre, ahol újra kifejtettük álláspontunkat, hogy a szerződésben foglaltaknak az önkormányzat eleget tett és a szerződés felbontható illetve semmisnek tekinthető. Az ügyvédi állásfoglalást újra megküldtük a polgármesternek. Ez az állásfoglalás itt olvasható.

Felajánlottuk, hogy a bánya-ügy megnyugtató lezáráshoz további jogi segítséget nyújtunk, de október 16-ig nem érkezett több megkeresés.

2. Egyesületünk korábban bírósági eljárást indított a pilismaróti önkormányzat ellen, ki nem adott közérdekű adatok miatt. A személyes tárgyalás eredményeképpen megkaptuk a 2020. június 12-én kötött településrendezési szerződést és az ahhoz köthető iratokat, viszont még vannak olyan adatok, amiket többszöri kérésünk ellenére sem juttattak el hozzánk. Ezeket a polgármester ígérete ellenére, a 15 napos határidő alatt sem kaptuk meg, pedig akkor elálltunk volna a bírósági eljárástól. Viszont egy ilyen eljárás költséggel jár!

Ezek az adatok:

a) dr. Alberti Péter Alperes által megbízott ügyvéd 2023. január 4-én, Esztergomban kelt jogi állásfoglalásának I. pontjában hivatkozott dokumentumok közül a Pilismarót Község jegyzője 2022. december 21-én kelt elektronikus levele arról, hogy az Alperes és a GM-PRO Kft. közötti településrendezési szerződés megkötésére telepítési tanulmányterv hiányában került sor,
b) Pilismarót Község polgármestere által az Alperes 2023. január 24-i képviselő-testületi ülése VI. napirendi pontjának tárgyalásakor hivatkozott környezetvédelmi állásfoglalást,
c) a 2022. december 8-án Pilismarót Község képviselő-testületének benyújtott, munkacsoport létrehozásáról szóló határozati javaslat írásos változata,
d) a 2023. január 24-én Pilismarót Község képviselő-testületének benyújtott, a munkacsoport létrehozásáról szóló 98/2022. (XII. 8.) számú képviselő-testületi határozat hatályon kívül helyezéséről szóló határozati javaslat írásos változata.
e) az Alperes 2022. december 8-i képviselő-testületi-ülése 3. napirendi pontjának tárgyalásakor hivatkozott folyamatban lévő településrendezési terv mi alapján készül, mik lesznek a módosítások,
f) Pilismarót Község polgármestere által az Alperes 2023. február 14-i képviselő-testületi ülése 10. napirendi pontjának tárgyalásakor hivatkozott, 2023 február 9-én lezajlott polgármesteri találkozó hangfelvétele,
g) az alperesi képviselő-testület azon határozata, melyben megbízzák a polgármestert, hogy véleményt kérjen a Dr. Alberti Ügyvédi Irodától, az ügyvédi díj kifizetésére szóló megbízást, valamint a megbízási díj összegét

 

Mivel az adó 1 %-ra csak 2024-ben leszünk jogosultak, kérjük, ha teheted támogasd a munkánkat közvetlenül, hiszen sok teendőnk van még a bányaügy végleges lezárásához.

KÉRJÜK, TÁMOGASS:

Számlaszámunk: 11740054-24062718-00000000 Közleménybe kérjük feltüntetni: Adomány (e-mail cím)

EDDIGI ADOMÁNYOK és pályázatok:

A 2023 február óta ügyvédi költség: 3.022.601 Ft. (frissítve 2023. 10. 16.)

Népszavazás költsége: 708.460 Ft. (pályázat+adomány) ( Lezárva: 2023. 09. 30.)

 

Kik vagyunk?

Hétköznapi emberek, pilismaróti lakosok, akik szeretnénk megőrizni nemcsak Pilismarót, hanem a Dunakanyar természeti kincseit, szeretnénk, ha mindenki egészséges környezetben élhetne. A közösségért végzett tevékenységünket főállásunk mellett, szabad időnkben végezzük, de a csatát nekünk kell megvívni, itt élő embereknek, más nem teszi meg helyettünk.

GabiSokat tanultam az egészből; voltak mélypontok, „állóvíz” állapot és sok apró és nagy öröm is, egyik váltja a másikat, de ezek csak egyre erősebbé és kitartóbbá tesznek. Rövid idő alatt sok különböző gondolkodású és korosztályú embert hozott össze a bánya-ügy.
Szerintem a cél elérése érdekében érdemes minden tőlünk telhetőt megtenni. A beletörődés soha nem tesz jót sem a léleknek, sem az adott ügynek. Mindig van értelme harcolni, tudatos lépéseket tenni és kiállni a jó (köz) ügyekért! Ezt most éppen azzal a céllal tesszük, hogy a Dunakanyar maradjon sokáig természet közeli élhető hely, ahol az ember összhangban maradhat a környezetével.

Kata: Már nem ijedek meg a jogszabályok bogarászásától és megtanultam, hogy ha én nem állok ki az igazság mellet, sajnos ezt senki nem teszi meg helyettem. Úgy érzem, hogy az embereknek szükségük van jó példákra, hogy ők is el merjenek indulni ezen az úton.

Mónika: Mindig bosszantott az igazságtalanság, ezért nem tudtam tétlenül nézni, hogy anyagi érdekek miatt a Dunakanyar legszebb részén egy sóderbányát nyissanak.Példát szeretnék mutatni azzal hogy nem szabad megijedni az ismeretlentől, az önfejlesztés, a tanulás és az egymásért való kiállás legyen része az életünknek. A bánya egyetlen pozitívuma, hogy sok támogató, jó szándékú embert ismertem meg és egy olyan Dunakanyari összefogás valósult meg, ami eddig hiányzott ebből a régióból.

Gábor: Nem egy ember ellen, nem a vállalkozó ellen és nem a falu vezetése ellen harcolunk, hanem azért, hogy a Dunakanyar „tiszta” maradhasson.

 

Köszönetünket egy brosúra kiadásával is szeretnénk kifejezni, amiben népszerűsítjük településünket és kiemelt támogatóinkat.

A DUNAKÉKE tagsága nevében köszönjük!

Gabi, Kata, Mónika, Gábor