2022. 10.17-én 20:00 órakor Pilismarót polgármestere a facebookon magánposztban írta ki, hogy novemberben tájékoztatót fog tartani az eddigi munkájáról, az Önkormányzat anyagi helyzetéről, ismertetni fogja a gazdasági tervét, valamint beszámol a GM-PRO Kft-vel 2022. 10. 18-án történő megbeszélés fejleményeiről.
Egyesületünk számára elfogadhatatlan, hogy Pilismarót képviselő-testülete magán megbeszélést folytat a bányavállalkozóval és ezt a Polgármester ilyen módon tudatja a lakosokkal. Egyesületünk közleménye:

Tisztelt Pilismarótiak, Duna-partiak!

Reagálva Hunyadi Balázs Polgármester úr 2022. 10. 17-én 20 órakor nyilvánossá tett személyes posztjára egyesületünk továbbra is fenntartja, hogy a Dunakanyarban, turisztikailag kiemelt területen, UNESCO világvárományos listán lévő, valamint tájképvédelmi területi övezetben felsorolt település területén nincs helye sóderbányának!

2020. július 16-án megtartott lakossági fórum után a falu lakossága már egyszer nemet mondott a bánya nyitásra, amit a mostani vezetésnek is figyelembe kell vennie!
Az eltelt két év alatt egyesületünk több posztban is írt a bánya káros hatásairól a környezetünkre.
A bánya, akár kisebb méretű is – jelentős negatív hatással lenne élőhelyünkre, a környezetünkre, a levegőre, az ivóvizünkre. ( Vác: a 23 ha-os bánya jelentős talajvíz csökkenést okozott, a kutakból „elvitte” a vizet)

Egyesületünk több alkalommal is együttműködését fejezte ki a Hunyadi Balázs által vezetett önkormányzat felé, amire még nem kaptunk visszajelzést.
Október 03-án benyújtottuk helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítási javaslatunkat, erről sincs még visszajelzés.

2022 májusában a Polgármester úr már egyszer találkozott a GM-PRO Kft. vezetőjével, amiről Egyesületünk június 15-i posztjában is beszámolt. Az akkori megbeszélésről más információ nem látott napvilágot.
A mai találkozó érthetetlen és elfogadhatatlan számunkra!

Nem értjük, hogy miért a falu lakosai által megválasztott önkormányzat utazik el az egyéni vállalkozóhoz megbeszélést folytatni, és miért nem a vállalkozó jön el Pilismarótra hivatalosan tárgyalni, akár nyilvános testületi ülés keretén belül.
Az is tisztázatlan kérdés, hogy ez magán megbeszélés vagy hivatalos?

A bányával kapcsolatban már elég sok titkolózás folyt, ezért elfogadhatatlan számunkra a lakosság kizárása és utólagos értesítése a fejleményekről!

Egyesületünk továbbra is azon lesz, hogy a környezetünk védelmében a törvényes utat járva, végre lezáruljon a bánya-ügy!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük