Tisztelt Jegyző Úr!
Képviselő-testület!

A Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület 2021. május 04-én javaslatot tett a polgármester helyett eljáró PÜB Elnökének helyi jelentőségű védett természeti területté való nyilvánításról.https://szabad.ahang.hu/petitions/dunakanyar-tajegyseg-vedett-termeszeti-terulette-nyilvanitasa-1
Mivel az akkor beadott javaslatunk feldolgozása – az ígéretek és kezdeti lendület után – hivatali mulasztás miatt elmaradt, ezért a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 25. § (1) alapján a

Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület javaslatot tesz a Pilismarót közigazgatási területén lévő, a jelen levél 1. számú mellékletében pirossal körülhatárolt terület, helyi jelentőségű védett természeti területté való nyilvánítására.

A védendő érték megnevezése:
Tájvédelem : „Pilismarót település tájkép védelme, a Dunakanyar, mint kultúrtáj természeti kincseinek megőrzése”
A tájvédelem célja és feladata a tájkarakter (tájjelleg) és az azt alakító jellemző, értékes tájelemek megőrzése elsősorban a természeti adottságokkal összhangban lévő (hagyományos) tájhasználat fenntartásával. A tájértékek hordozója lehetnek természeti, vagy kultúrtörténeti elemek, elemegyüttesek, illetve maga a tájkép is lehet érték
A tájképvédelmi övezetek lehatárolásának célja azoknak az összefüggő területeknek a kijelölése, amelyek a természeti adottságok és rendszerek, valamint az emberi tevékenység sajátos kölcsönhatása következtében a táj látványa szempontjából megkülönböztetett fontosságúak.

A védendő érték rövid leírása:
Az általunk védelembe vételre javasolt terület olyan emberi tevékenység által alakított, természeti területet takar, amely az ember és a természet együttélését, a civilizáció és a természet kölcsönhatását reprezentálja. Ez az ember által kialakított környezet – a Pilismaróti Öböl, az „Akácás” és környező földek, valamint a Kemping területe – szerves részét képezi a Dunakanyar kultúrtájnak, valamint Pilismarót település táji környezetének, településképének.

A terület nem csak mint védettségre alkalmas természeti környezetet képvisel, hanem az ezen a területen végzett emberi tevékenységek – mint a horgászat, a hajózás, a vízi sportok, a fürdőzés, a homokos területek megművelése, továbbá szőlő, gyümölcsök és egyéb haszonnövények termesztése – évszázados múltra visszavezethetően a helyi kultúrtörténet és településtörténeti múlt, és ezzel a helyi identitástudat alapkövei, eszmei értékük felbecsülhetetlen. Eltűnésük, vagy megcsonkításuk a helyi emberi közösség létére nézve súlyos veszteséget jelent.

Kezdeményezés indoklása:

 • Az általunk védelemre jelölt terület szerves részét képezi a Dunakanyarnak, kapcsolódik a Natura 2000 védelmet élvező Dunához, Pilismarót fantasztikus tájképéhez. Aki felsétál a Református templom fölé a Bonc-hegyig, vagy akár kirándul a Vadálló-kövekhez, Prédikálószékhez, Dobogókőhöz, a Börzsönybe, erre a területre tekintve páratlan látványban van része.
 • Pilismarót teljes közigazgatási területe a Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló 2018. évi CXXXIX. törvény, illetve a területrendezési tervek készítésének és alkalmazásának kiegészítő szabályozásairól szóló 9/2019. (VI.14.) MvM rendelet szerinti Tájképvédelmi terület övezet elnevezésű országos övezet része.
 • A területen védett fajok, növények (Turbán liliom, Farkasalma lepke, Nagy szarvasbogár )
  madarak (gyurgyalag, parti fecske), hódok, valamint több régészeti lelőhely is található.
 • A Dunakanyar Kultúrtáj szerepel a 27/2015. (VI. 2.) MvM rendelet a Világörökségi Várományos
  Helyszínek Jegyzékében, valamint az UNESCO Világörökségi várományos listáján: „Királyi
  ülések Esztergomban, Visegrádon, az egykori királyi erdővel a Pilis-hegységben” néven.
 • Pilismarót a 429/2020 (IX.14) Kormányrendelet szerint kiemelt turisztikai térségi besorolást
  kapott.
 • Pilismarót Nagy-öböl szerepel a Hungarikumok gyűjteménye – Magyar értéktárban is a Megyei értéktár – természeti környezeti kategóriában.

Az Európai Területfejlesztési Perspektíva (1997), mint az Európai Unió tagországainak területi tervezésért felelős minisztereinek közös állásfoglalása: A kulturális örökséggel kapcsolatban megállapítja, hogy bár Európa gazdag természeti és kulturális örökséggel rendelkezik, ezt nagymértékben veszélyezteti a társadalmi tevékenység (főleg a környezet átalakítása, a környezet szennyezése), mellyel észrevétlenül tesszük tönkre településeinket, a kultúrtájakat.

Döntéseinket úgy kell meghoznunk, hogy gondolnunk kell tágabb környezetünkre a Dunakanyarra is, hiszen Pilismarót területe meghatározó része a több millió látogatót vonzó tájegységnek.
Éppen ezért mindannyiunk felelőssége, a községre jellemző tájszerkezet, tájképi elemek, élővilág megvédése és a természettel harmonizáló, fenntartható fejlesztése.

Pilismarót, 2022. 10. 03.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük