A Pilismarót-Zebegény révátkelőt üzemeltető DUNAKANYAR RÉVHAJÓZÁSI KFT. ügyvezetője október 18-i testületi ülésen jelezte, hogy a rév kikötőnél, Önkormányzati területen lévő nyárfák veszélyesek, azért csonkolásra, visszavágásra kér engedélyt.
Kéréssel fordultunk Együd Bertalan jegyzőhöz, hogy ha írásban is beérkezik a kérelem, értesítse Egyesületünket.
A november 26-i PÜB rendkívüli ülésen előterjesztésre került a beadványunk.
A rendkívüli ülésen az ügyvezető elmondta, hogy csak egy fűzfa kivágása indokolt, a nyárfákon csak visszavágást végeznének.
Egyesületünk független szakértő bevonását javasolja és a hivatalos szakértői vélemény figyelembevételét kéri a Pilismarót közterületén lévő fák alakításával kapcsolatban, valamint kérjük a lakosság teljes körű tájékoztatását is.
A jegyző javasolta a PÜB Elnökének, hogy kérjenek árajánlatot az általunk ajánlott független szakértőktől. Az ügyben döntés nem született.

A kérelem:

Tisztelt Jegyző Úr!

A Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület azzal a kéréssel fordul Önhöz, hogy amennyiben a Kompok, révek fenntartásának, felújításának támogatására nevű pályázat keretein belül, a Dunakanyar Révhajózási Kft. által elnyert pályázathoz kapcsolódóan, az ügyvezető, Szalai Balázs által beadott fa csonkolási/kivágási kérelem Önhöz beérkezik, erről a kérvényről az Egyesületet tájékoztatni szíveskedjék.
A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Korm. rendeletre hivatkozva,
Egyesületünk független szakértő bevonását és hivatalos szakértői véleményének nyilvánossá tételét, figyelembevételét javasolja a Pilismarót közterületén lévő fák alakításával kapcsolatban.

Továbbá kérjük a lakosság teljes körű tájékoztatását az üggyel kapcsolatban, elkerülendő a 2021 márciusában kirobbant, a szabadstrand területén történt fakivágási vitákat.
Ez utóbbi kérésünket annál is inkább hangsúlyozzuk, ui. az Dunakanyar Révhajózási Kft. és a Pilismaróti Önkormányzat egyeztetéseiről sem a testületi ülésekről megjelent videó felvételein, sem pedig az eddig megjelent jegyzőkönyvekben említés nem esik.
Amennyiben a fák kivágásra kerülnek, kérjük a fentebb említett törvény „A közterületen lévőfás szárú növények kivágása és pótlása” bekezdése szerinti, a pótlásról a Dunakanyar Révhajózási Kft. nyilatkozatának vagy amennyiben a pótlás az adott területen nem elvégezhető, az Ön által kijelölt más ingatlanon történő telepítéssel való teljesítés dokumentációjának nyilvánossá tételét.

Egyesületünk a következő okleveles favizsgálókat ajánlja a Jegyző Úr figyelmébe:
– Rendes Niki (Esztergom), tel.: +36 06 70 232 46 44
– Tajti Gábor: +36 06305175517
– Vékony Levente: +36 20 775 0994
– Jankó László:+ 36 06302339711
– Egervári Krisztián: +36 205617063

Szakértői közreműködését előre is köszönjük!

Üdvözlettel,

Pilismarót, 2021. 11. 15
Varga Katalin Dunakéke Egyesület

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük