Egyesületünknek most került birtokába a bajai bejegyzésű Nemzeti Ökológiai és Természetvédelmi Egyesület 2021. július 22-én kelt levele, melyet Pilismarót Jegyzőjének, Együd Bertalannak címzett.

„Tisztelt Dr. Balázs Márta Jegyző Asszony!
Mint a kavicsbánya vitatott „engedélyezése” hatékony lezárása ügyében érintett ügyfél szíves
segítségét kérjük abban, hogy a lakosság érdekében a legoptimálisabb eredmény szülessen a
Község és a GM-PRO Kft. között”


Ebben a levélben többek között a NÖTE egyezséget javasol a GM-PRO Kft-vel és opcióként egy kisebb bányászati területen való külszíni bányászat lehetőségét veti fel.

„… meglévő bányászati engedély mellett egy a Község fejlesztési terveit támogató GM-PRO Kft. kérelem, mely kisebb bányászati területet fedne le, jelen esetben az elfogadható legkisebb rossz természetvédelmi szempontból…”

Egyesületünk a Levegő Munkacsoporttal, az EMLA környezetvédelmi jogi szervezettel és az összes Pilis-Dunakanyari civil szervezettel, valamint lakossággal karöltve azért küzd, hogy ne legyen külszíni fejtéses kavicsbánya a környékünkön. Számunkra nem fogadható el semmilyen kompromisszumos megoldás!

A NÖTE 2019. december 18-án a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Tatabányai Járási Hivatalától több más szervezettel együtt értesítést kapott, ( Címzettek 19. sorszám) arról, hogy a GM-PRO Kft. Pilismaróton homok és homokos kavicsbányát szeretne nyitni és ezért környezeti hatásvizsgálati eljárást indítanak és közmeghallgatást tartanak. Pilismaróton senki nem kapott értesítést, de a NÖTE-nek, mint közhasznú egyesületnek lehetősége volt értesítenie lakosságot és lehetősége volt részt vennie a közmeghallgatáson, ennek folyományaként lehetősége lett volna megakadályozni a bányatelek fektetés.

A NÖTE javaslata elleni tiltakozásunkat levélben fejeztük ki a NÖTE Elnökének, valamint közérdekű adatkikéréssel fordultunk hozzá.

Comments

  1. Tisztelt Korcsák Mónika, köszönjük a korrekt választ, a határozott tiltakozást.

    Tisztelettel

    Ráfael Balázs

    pilismaróti üdülőtulajdonos.

  2. Ugyanez az egyesület (NÖTE) volt az, amelyik a Fertő tavi vizitelep úgynevezett „rekonstrukciójának” környezetvédelmi engedélyezésébe is bejelentkezett, mint ügyfél, majd – miután nem jelezte az ügyet egyetlen másik civil szervezetnek sem – idő és kapacitás hiányában nem szólt hozzá az ügyhöz. No comment!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük