Nagy megtiszteltetés ért bennünket! Több jelentkező közül, 2023. március 29-én Egyesületünk a Dunakanyart képviselhette a lengyel Cieszyn városában, a Fundusz Partnerstwa és a Reclaim Our Civil Space által szervezett „Helyi közösségek az örökségvédelem szolgálatában: jó gyakorlatok Közép-Európában” konferenciáján. Olyan helyi közösségek által, alulról építkező kezdeményezéseket ismerhettünk meg,( @Aligai Fürdőegyesület, @Eko turystyka, Veronica Ekologický Institut , Aevis Foundation , Kreaktywator , Gminny Ośrodek Kultury w Hażlachu , @Stowarzyszenie Greenways Polska ) amelyek nem a helyi természeti kincsek kizsákmányolásából teremtenek értéket és megélhetést közösségüknek, hanem azok megvédésével, fenntartható használatával, örökségük ápolásával.

A konferencia eredményeként, aláírtuk azt az Ökoturisztikai nyilatkozatot is amelynek célkitűzései pont ezeket a fejlődési irányvonalakat szorgalmazzák.

Gyarapodtunk egy igen hasznos hazai kapcsolattal is: az Aligai Fürdőegyesület -től Horváth Bencével osztottuk meg egymással tapasztalatainkat.

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy csatlakozhattunk ehhez a nemzetközi ökoturisztikai deklarációhoz, amely fontos kereteket adhat a Dunakanyar fenntartható fejlődéséhez. Az ökoturisztikával, mint fogalommal már 2002 óta foglalkoznak a nemzetközi szervezetek, kiemelve pozitív hatását a környezetvédelemre, a helyi kulturális értékek védelmére és a hátrányos helyzetű csoportok felemelkedésére.

Egyesületünk ezen alapértékek turizmusba való bevezetésén is munkálkodik ezentúl a Dunakanyar térségben.

Köszönjük a lehetőséget, hogy mi is bemutathattuk a csodás Dunakanyart és sok-sok tudással, kapcsolattal gyarapodva térhettünk haza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük