Egy lépéssel közelebb a céljainkhoz
2021. június 10.-én 14:00 órakor hivatalosan találkoztunk a Polgármesteri Hivatalban Bartal Achilles önkormányzati képviselővel PÜB Elnökkel és Együd Bertalan jegyzővel.
A megbeszélésen Pilismarót Önkormányzatának nevében hivatalosan is átadták számunkra a PÜB elnökének –Bartal Achillesnek – 16/2021.(V.11) számú határozatát a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesülettel való együttműködésről, mely döntést a képviselőkkel egyetértésben hozott meg.

A megállapodás célja
Pilismarót község fejlesztésében való együttműködés, különösen a településfejlesztési tevékenységek, egészségmegőrző tevékenységek, természet- és környezetvédelmi tevékenységek valamint a turizmus fejlesztésének elősegítése érdekében.
Mivel az Egyesület a nyitottság, az önszerveződés révén több területen és többféle értelemben magasabb szintre emelheti Pilismarót működését, ezért a megállapodás célja és sikerének kulcsa a folyamatos és hosszú távú együttműködés, mely biztosítja a község lakosainak és az idelátogatók igényeinek minél magasabb színvonalú kiszolgálását.
A megállapodás vállalásai között szerepel többek közt, hogy a Polgármester részt vehet az Egyesület éves közgyűlésén, továbbá az Önkormányzat, az Egyesület elnökét meghívja minden nyilvános képviselő-testületi ülésre.
Az Egyesület elnöke rendszeresen tájékoztatja az egyesület tagjait az Önkormányzat Egyesületet – így Pilismarót községet is – érintő tevékenységéről, rendezvényeiről, állásfoglalásairól, döntéseiről.
Az Önkormányzat vállalja, hogy az Egyesület véleményét, javaslatait figyelembe veszi és támogatja az olyan programok megszervezését, amelyek a Szerződő Felek egymás közötti együttműködését erősítik, illetve támogat minden olyan kezdeményezést, amely Pilismarót község érdekében áll és fejlődését elősegíti.
Az Egyesületnek a Környezetvédelmi törvény szerinti joga, hogy tagsága érdekeit képviselve közreműködjön a működési vagy tevékenységi területét érintő területfejlesztési, területrendezési tervek és környezetvédelmi programok kidolgozásában, valamint véleményezze a környezettel kapcsolatos állami és önkormányzati jogszabályok tervezeteit.

Ez egy nagy előre lépés Egyesületünk rövid fennállása alatt és még járatlan út Pilismarót életében. Bízunk benne, hogy ez az együttműködés a javát szolgálja községünknek és az itt élő embereknek, valamint az ide látogató vendégeknek, turistáknak egyaránt.

Védett természeti területté való nyilvánítás

Együd Bertalan jegyző visszajelzése alapján, az Egyesületünk által javasolt terület, védett természeti területté való nyilvánításának folyamatát az Önkormányzat elindította, így a terület változtatási védelem alatt áll a folyamat lezárulásáig.
A javaslat benyújtásával elindított petíciót eddig 10 217 fő írta alá.
Az aláírásokat eljuttatjuk Füri Andrásnak a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatójának és Dr. Nagy István Agrárminiszter Úrnak is.
Az általunk megjelölt terület nem érint sem lakó-, sem üdülő területet, viszont szerves részét képezi Pilismarót település táji környezetének, településképének, melynek egyes részei sportolásra, kikapcsolódásra alkalmasak, más részei mezőgazdasági vagy erdős területek.
A terület fejlesztése mindannyiunk érdeke, de nem kizsákmányoló, természetkárosító módon, hanem megőrizve a táj jellegzetességét, a környezeti értékeket gyermekeink, unokáink számára is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük