2019. decemberben Pilismarót képviselő testülete zárt ülésen megszavazta az üdülő övezettől 30 m-re, lakóterülettől 400 m-re nyitandó, 1,2 millió négyzetméteres területű, külszíni fejtésű kavicsbányafektetést az idegenforgalom-sport tevékenységre fenntartott terület helyén. A tevékenységet a váci illetőségű GM-PRO Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság végezné.
A hivatalok engedélyeit hiper gyorsasággal februárban beszerezte a testület, a környezeti hatástanulmány már 2019 év végén megtörtént.
2020. május 20-án – a kihirdetett veszélyhelyzet alatt – a Pilismaróti polgármester egy személyben határozott a terület, kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról. Ezt a képviselőtestület 2021. június 30-án egyhangúlag jóváhagyta.

Ennek kapcsán hívtak össze lakossági fórumot 2020.07.16 -i kezdettel “A településrendezési eszközök módosítása munkaközi tájékoztatási szakaszához” címmel, melyről még mindig senkinek sem volt fogalma, pontosan micsoda. A lakosok, akik elmentek a fórumra, szembesültek a ténnyel: külszíni kavicsbánya fog nyílni 1,2 millió négyzetméteren, közvetlen a falu és az üdülőövezet mellett, minimum 25 évre.

A falu és a Duna-part állandó lakosai, nyaralói és sokan, akik szeretnék megőrizni a természeti értékeket, összefogtak! Csoportot hoztunk létre, online petíciót írtunk, szakértőkkel egyeztettünk, és jogi segítséget kértünk. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal a korábban kiadott környezetvédelmi engedélyt 2020. 08. 25-én visszavonta. 2020. augusztus 6-án mindenki lemondott: a polgármester, a képviselő- testület, 2020. decemberben a jegyző is. Teljesen magára maradt a falu, vezetés nélkül.
2021 áprilisára 10 kitartó civil közös akaratával megalakult a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület. A célok és a tervek kibővültek, de a fő cél nem változott, mivel a környezetvédelmi engedély visszavonása ellen a GM-PRO Kft. fellebbezett.

A Győri Törvényszék 2021. március 04-én tartott tárgyalásán képviseletünkben már az EMLA jogi szakértője is jelen volt. A tárgyaláson még nem született döntés, az ítélethozatalt 2021. április 16.-ra halasztották. A tárgyalási jegyzőkönyv kézhezvétele után az alperes, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal benyújthatta érdemi nyilatkozatát, és az alperesi érdekelt képviseletében eljáró ügyvéd is megtehette észrevételét. A veszélyhelyzet szigorításával az áprilisi tárgyalás elmaradt a Győri Törvényszék tárgyalás nélkül hoz majd ítéletet.

A veszély még nem múlt el, nem dőlhetünk hátra kényelmesen. Hiszen az ítélethozatal még nem történt meg és a helyközi választások után folytatódik a „bánya ügye”. És mit tehetünk? Összefogunk, úgy mint az elején! Nem hagyhatjuk, hogy ez az összefogás lazuljon, hiszen értékeinket, természeti kincseinket csak összefogással lehet megvédeni!

Ön mit szeretne?
Egy élettel teli dunapartot vagy egy kopár kavicsbányát…

Szavazzon: https://www.strawpoll.me/42981968