Egyesületünk 2022 május 30-án levélben kereste meg Hunyadi Balázs polgármestert, melyben tájékoztattuk Egyesületünk függőben lévő, a képviselő-testület felé eddig benyújtott beadványainkról és javasoltuk, hogy személyes találkozó keretein belül határozzuk meg az együttműködés további lépéseit.

Tisztelt Polgármester Úr!

A Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület 2021 márciusában alakult, Pilismarótra bejegyzett székhellyel.
A hivatalok számára több törvény is előírja a működési területükön tevékenykedő, bejegyzett környezetvédelmi szervezetekkel való együttműködést.

– Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény;
– A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98.§; 99.§; és 100.§ szakaszai;
– A területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény egyes szakaszai, valamint
– a Pilismarót Község Önkormányzat Képviselő-testületének civil szervezetek támogatásáról szóló 6/2014. (IV.30.) számú rendelete;
– a Pilismarót Község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzata;

A fenti törvényeken túl 2021-ben kezdeményeztünk egy együttműködési megállapodást Pilismarót Község Önkormányzata és az Egyesület között.
Az Együttműködési Megállapodás megkötésének célja Pilismarót község fejlesztésében való közreműködés, különösen a településfejlesztési tevékenységek, egészségmegőrző tevékenységek, természet- és környezetvédelmi tevékenységek és a turizmus fejlesztésének elősegítése érdekében.

2021. május 11-én a PÜB Elnöke a képviselő-testület egyetértésével a 16/2021 (V.11.) számú rendeletében az együttműködés mellett döntött. Ezzel egy közös munka is megindult az Önkormányzat és az Egyesület között. Ez az év rávilágított arra is, hogy az egyesület is sokat tehet a községben élő emberek közérzetének javításáért, a község fejlődéséért, de még sok munka van hátra.
Egyesületünk több programot indított és több javaslatot is adott be a Képviselő-testület felé.
Eddigi beadványaink:

  • az általunk kijelölt terület (ami magában foglalja a bánya területét és a Pilismarót Dunai partszakaszát is) helyi jelentőségű természeti területté való nyilvánítása: „Pilismarót település táji környezete; Dunakanyar, mint kultúrtáj természeti kincseinek megőrzése” címen. Ezt a kezdeményezésünket egy petíció keretében is összefoglaltuk, amit több mint tízezer ember írt alá. Javaslatunkat elküldtük többek között Dr. Bándi Gyula, Jövő Nemzedékének Szószólójának és Dr. Nagy István Agrárminiszternek. E beadványunk előterjesztése és elfogadása a már megválasztott képviselők és a polgármester döntésén múlik.
  • az Önkormányzati vagyon megőrzése érdekében javaslatot tettünk, hogy nyilvánítsák nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonná az 1826, 1827 és 1864 hrsz.-ú ingatlant. Ennek elfogadása az önkormányzati vagyon megőrzése érdekében szintúgy a most megválasztott képviselők és polgármester feladata.
  • a Rév kikötőnél lévő fákhoz független fa szakértő véleményének kérése.

– a teljes Dunai-út fásítása, itt is Önkormányzati egyeztetést kértünk.

Programjaink:

Aludoboz gyűjtése a Pilismarótra kiépítendő köztéri kamerarendszer kiépítésére, AluDani program;
Országfásítási programban való részvétel, fák örökbefogadásának megszervezése;
Duna-part újra fásítása
10 millió fa Alapítvány helyi képviselete;
“Nagy Ugrás a Dunakanyarért” szervezése

Egyesületünk a jegyző felé bejelentést tett a Nagy-Öbölben észlelt veszélyes hulladékkezelés és illegális hulladéklerakás miatt, aminek eredményéről még nem kaptunk visszajelzést.

Az országosan is elismert EMLA Környezetvédelmi jogi szervezet segítségével és az egyik legnagyobb magyar szervezet, a Levegő Munkacsoport képviseletében, részt veszünk a GM-PRO Kft. sóderbányával kapcsolatos perében. Erről a perről a lakosságot folyamatosan tájékoztatjuk, valamint az EMLA szervezet tanácsadást nyújt egyesületünknek a működésünk során felmerülő, környezetvédelmi-, jogi kérdésekben.

Véleményünk szerint fontos a jó partnerségi kapcsolat kialakítása egy településen működő környezetvédelmi szervezet és az Önkormányzat között, mert kölcsönösen tudják egymást segíteni egy élhetőbb környezet kialakítása érdekében. Ezúton javaslunk egy személyes találkozót, melyben meg tudjuk határozni az együttműködés jövőbeli lépéseit.

Pilismarót, 2022. 05. 30.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük