Egyesületünk elindította a Dunakanyar tájegység védett természeti területté való nyilvánítását!

  1. Első lépésként a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület, 2021.05.04.-én kelt hivatalos levélben javaslatot tettünk Pilismarót Önkormányzatának a 11.sz. főút – Dunai-út – Duna – Kemping által határolt területnek helyi jelentőségű védett természeti területté való nyilvánítására – Pilismarót település táji környezetének védelme, valamint a Dunakanyar, mint kultúrtáj természeti kincseinek megőrzése érdekében.

Ezzel együtt hivatalosan felkértük Együd Bertalan Pilismarót Önkormányzat jegyzőjét, hogy indítsa el a szóban forgó terület „országos jelentőségű védett természeti területté való nyilvánítását”!

  1. Második lépésben hivatalos úton megkeresést indítottunk Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár felé.
  2. Harmadik lépésben segítséget kértünk a „zöld ombudsman” Dr. Bándi Gyula a jövő nemzedékek szószólójától!

A védett természeti területté nyilvánításhoz szükség van továbbá a lakosság nagyarányú egyetértésére és segítő szándékára! Mindenki, aki egyetért ezzel a nemes üggyel, kérjük, hogy a petíció aláírásával segítse munkánkat, hozzájárulásával is növelve az országunk természeti kincseinek megóvását.https://szabad.ahang.hu/petitions/dunakanyar-tajegyseg-vedett-termeszeti-terulette-nyilvanitasa-1

A terület védelmének fontosságát jelzi, hogy a Dunakanyar, mint kultúrtáj, UNESCO Világörökségi várományos http://whc.unesco.org/en/tentativelists/6267 valamint a Pilismarót Nagy-öböl szerepel a Hungarikumok gyűjteménye – Magyar értéktárban is a Megyei értéktár – természeti környezeti kategóriában. http://www.hungarikum.hu/hu/content/pilismar%C3%B3ti-nagy-%C3%B6b%C3%B6l

Az általunk védelembe vételre javasolt terület olyan emberi tevékenység által alakított, természeti területet takar, amely az ember és a természet együttélését, a civilizáció és a természet kölcsönhatását reprezentálja. Ez az ember által kialakított környezet – a Pilismaróti-Öböl, az „Akácás” és a környező földek, valamint az őshonos fákkal beültetett Kemping területe – szerves részét képezi a Dunakanyar Kultúrtájnak valamint Pilismarót település táji környezetének, településképének.

A terület nem csak, mint védettségre alkalmas természeti környezetet képvisel, hanem az ezen a területen végzett emberi tevékenységek – mint a horgászat, a hajózás, a vízi sportok, a fürdőzés, a homokos területek megművelése, továbbá szőlő, gyümölcsök és egyéb haszonnövények termesztése – évszázados múltra visszavezethetően, a helyi kultúrtörténet és településtörténeti múlt és ezzel a helyi identitástudat alapkövei, eszmei értékük felbecsülhetetlen. Eltűnésük vagy megcsonkításuk a helyi emberi közösség létére nézve súlyos veszteséget jelentene.

Az Alaptörvény P) cikke az állam és minden magánszemély számára is kötelezettségként fogalmazza meg a nemzet közös örökségébe tartozó természeti erőforrások és a biológiai sokféleség védelmét, megőrzését és a jövő nemzedékek számára való fenntartását.

Pilismarót szerves része a Dunakanyarnak! https://www.youtube.com/watch?v=lZ2fLfqMGyU

Táji környezete védelmet érdemel, őrizzük meg saját- és gyermekeink, valamint unokáink számára!

Ezt csak összefogással érthetjük el!

Ennek érdekében online petíciót indítottunk, melynek kitöltésével Ön is támogathatja Egyesületünk erőfeszítését közös céljaink elérése érdekében!https://szabad.ahang.hu/petitions/dunakanyar-tajegyseg-vedett-termeszeti-terulette-nyilvanitasa-1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük