A Győri Törvényszék a GM-Pro Kft. által fellebbezett, a Komárom-Esztergom megyei Kormányhivatal által visszavont környezetvédelmi engedély ügyében meghozta az ítéletet 2021. 07. 14-én.

A bíróság az alperes – a Komárom-Esztergom megyei Kormányhivatal – KE-06/KTO-04259-2/2020. számú határozatát megsemmisítette, vagyis a kiadott környezetvédelmi engedély érvényes. Az indoklás 22 oldalon keresztül olvasható.

A GM-Pro Kft. környezetvédelmi engedélye még nem jogosítja fel őket a sóderbánya indítására. Ennek indoka a bírósági ítéletben hat helyen is szerepel:

„A környezetvédelmi engedély adott tevékenység végzésére konkrétan nem jogosít fel, tehát a földvédelmi hatóság külön engedélyezési eljárásban pontosan meg fogja határozni, mely termőföldeken végezhető beruházás. Ha az ezzel kapcsolatos előírásokat felperes esetleg nem teljesíti, az már külön eljárás keretében vizsgálandó kérdés. „

„Erre utal a szakhatósági állásfoglalás végén tett felhívás is, mely szerint a más célú hasznosítási engedélyeket az építés előtt be kell szereznie az engedélyesnek. Az engedély a konkrét tevékenység, azaz jelen esetben a bányászati tevékenység végzésére nem jogosította fel a felperest, ahhoz külön engedély szükséges, amelyre a környezetvédelmi engedély is rámutatott. „

Bejegyzett környezetvédelmi civil szervezetként már velünk is számolnia kell a vállalkozónak és a hatóságoknak, hiszen a hatásterületen működő egyesületeket, a környezetvédelmi közigazgatási hatósági eljárásokban a működési területükön az ügyfél jogállása illeti meg. Tehát minden hatósági engedélyezési eljárásról értesíteniük kell.

Egyesületünk 05. 04-én elindította a terület helyi jelentőségű védett természeti területté való nyilvánítását. A 2021. 07. 08-án a képviselő-testületi ülésen elfogadtak egy rendeletet, melyben több területre a változtatási tilalmat és az elővásárlási jogot jegyeztek be a Pilismaróti Polgármesteri Hivatal számára.

Ez ugyan az eddigi kiadott engedélyekre nincs hatással, de a következő időszakban beszerzendő engedélyekre igen.

A falu lakosainak és az Önkormányzatnak még több lehetséges eszköze van a bánya megakadályozására. Egyesületünk a bírósági ítélet ellen felülvizsgálati kérelmet terjeszt elő a Kúrián, valamint a képviselő-testület is befolyásolhatja a továbbiakat, ha nem minősíti át a terület besorolását.

Továbbra is szeretnénk elérni, hogy Pilismarót táji környezete országosan védett természeti területté legyen nyilvánítva, ennek érdekében időpontot kértünk Balczó Bertalan természetvédelemért felelős államtitkártól, hogy a védelembevétel támogatására összegyűlt több, mint 10 000 aláírást átadhassuk neki.

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük